Close
Year Name Location Status
2018 250 Buitengracht 250 Buitengracht, Cape Town Built
2018 Leyden House, Unit 5 Buitensingel St, Cape Town Built
2018 236 Buitengragt Street Bo-Kaap, Cape Town Built
2017 Aquarium Shop V&A Waterfront, Cape Town Built
2015 Disa Primary School Hout Bay In Progress
2015 27 Clovelly Avenue Vredehoek Project
2014 43 Lion Street Bo-Kaap Built
2014 Skukuza Restaurant Kruger National Park Built
2014 Quay 4 V&A Waterfront, Cape Town Built
2014 The Diamond Works Stellenbosch, Franschoek, Windhoek, OR Tambo Airport, Seychelles Built
2014 Lammershoek Farm Darling, West Coast In Progress
2014-2017 De Waterkant De Waterkant, Cape Town Built
2013 Out of India Mumbai International Airport, India Built
2013 Made in SA V&A Waterfront Built
2013 Indaba Lifestyle OR Tambo Airport, Gauteng Built
2013 Bambara OR Tambo Airport, Gauteng Project
2013 House Scheibe Silverhurst, Cape Town Built
2013 Urban Design Pretoria & Rondebosch In Progress
2013 House Reddy Hall Gauteng In Progress
2012 Murdocks V&A Waterfront Built
2012 Light Fittings Cape Town In Progress
2012 Balustrade Furniture Private Residence, Cape Town Built
2012 Kenya Duty Free Nairobi International Airport, Kenya Project
2011 Out of Africa Kids OR Tambo Airport, Gauteng Project
2011 House Rese Gordon's Bay, Western Cape Project
2010 Signal Hill Bo-Kaap Project
2010 Langbaai House Voelklip, Hermanus Built
2010 Voortrekker Road Maitland, Cape Town Project
2010 The Curator Buchanan Square, Salt River, Cape Town Built
2009 African Relish Prince Albert Built
2008 African Origins V&A Waterfront, CTIA, OR Tambo Built
2008 House Sibanda Yserfontein, Western Cape In Progress
2007 House J Simonstown Built
2007 Robben Island Shop Robben Island, Table Bay Project
2006 Tanur Jewellery Sandton City, V&A Waterfront Built
2006 Afro Cafe Salzburg, Austria Built
2006 Afro Coffee Exhibit various Built
2006 Serengeti Tented Camp Wagakuria, Serengeti, Tanzania Built
2005 Canterbury Square Canterbury Street, Cape Town Built
2005 Central Park Dublin, Ireland Project
2004 Ella Street Houses Bo-Kaap Built
2004 111 on 11th Guest House Hermanus Built
2004 Mystic Rose Muizenberg, Cape Town Built
2004 African Eco Store OR Tambo International Airport, Gauteng Built
2004 House Fitzgerald Constantia, Cape Town Built
2003 Leyden House Gardens, Cape Town Built
2003 Breede River Malgas, Breede River, Western Cape In Progress
2003 NGK Synod Gardens, Cape Town Project
2003 Centrepoint Milnerton, Cape Town Demolished
2002 House Ferraz Bantry Bay, Cape Town Built
2002 Protea Hotels Lagos, Nigieria Built
2002 218 Buitengragt Street Bo-Kaap, Cape Town Built
2001 Out Of This World V&A Waterfront Built
2001 Wolpe Balusrade Maitland, Cape Town Built
2001 Clarins Furniture Clarins Headquarters, Cape Town Built
2001 Hurlingham House Hurlingham, Gauteng Built
2001 House Aucamp-Oosthuizen Vredehoek, Cape Town Built
2000 & 2013 The Parks Shops Kruger National Park, Addo Elephant Park, Tsitsikamma National Park Built
2000 Restoration Work Stellenbosch, Western Cape Built
2000 Brunswick Terraces Tamboerskloof, Cape Town Built
2000 Parceval Pharmaceuticals Wellington, Western Cape Built
1999 - 2012 Out Of Africa V&A Waterfront Built
1999 House Rushmere-Maltbie Bo-Kaap, Cape Town Built
1999 (not yet fertilized) Egg Chair Cape Town Project
1999 Wine Ways V&A Waterfront Demolished
1999 Pinns Jewellery V&A Waterfront Demolished
1999 House Malan Voëlklip, Hermanus Built
1999 Trevoyan Guest House Gardens, Cape Town Built
1999 St. Francis Bay Hotel St Francis Bay, Eastern Cape Project
1997 Glass Table Cape Town Built
1997 House Vith Hout Bay, Cape Town Built
1997 5 Roodehek Street Gardens, Cape Town Built
1996 Spine Staircase Bo-Kaap, Cape Town Built
1996 African Image V&A Waterfont Demolished
1996 45 Leeuwen Street Bo-Kaap Built
1996 Catherine Moore Hyde Park Corner Built
1996 Mummy Bureau Private Residence, Cape Town Built
1994 Whale Seat Cape Town Project
  • 250-Buitengracht
  • Courtyard A
  • Courtyard B
  • 250-Buitengracht
  • 250-Buitengracht
  • 250-Buitengracht
  • This is the story of Fred, Ben, D&S Planning Studio, an average Victorian and a long, sloping site with development potential located on the corner of Upper Buitengragt and Carisbrook streets.

     

    The 653 sqm plot offered the owners a unique opportunity to combine their brief requirements of living, working & rental income within the confines of a singular site. The property has undergone an extended grid overlay, a virtual carving up, a primary division running centrally north to south, along the length of the plot, but further split into eight distinct zones: Victorian house, two storey shed addition, vehicular court and studio unit allocations repeated to both halves. The two existing mature feature trees flanking the vehicle court have been retained as the green connector canopies of the three distinct building blocks forming the Carisbrook St façade.

     

    The stone and steel palisade walls enclosing the Buitengragt and Carisbrook boundaries are of heritage value and have been retained as necessary elements to preserving the authenticity link to street and permitting an openness and life to these edges. The existing Victorian is an ungraded building with many of the original features ignored and altered by the previous unsympathetic owner. The enclosed portion of the existing stoep has been removed and restored to colonnaded verandah with a view to re-instating the original street corner aspect.

     

    The central passageway forms the internal marker for re-planning the home into a back to back U-shape double dwelling around smaller external courts. The single gable fronting to street has been extruded across the width of the site and extended spatially to function as the main living spaces to both of units. Supplementary living and en-suite bedrooms form the remainder of the ground floor accommodation. The existing lean-to’s, added over time to the north of the Victorian box, have been demolished to make way for a new two storey shed housing additional living spaces and the client’s communal work-office space. The natural slope of the site assists with de-scaling the shed to a single level overlooking the entrance and vehicle court shared by the office and the two level steel frame studio pods hugging the far northern boundary of the site. The studios themselves combine as a singular shed extrusion but separate in vertical stacks. Internal space is compact, yet maximised by way of carefully placed double volume pockets affording penetration of light to the earth retained lower level and steeply inclined pitched roof planes allow for ‘room in the roof’ sleeping platforms.

     

    Programmatically, the two studio units were completed in the first phase of the project, permitting the owners to vacate the existing house whilst still actively living and working on site during phase two. Materials largely echo those of the original house, corrugated sheet metal and red brick are the dominant throughout and are responsive to and connect with the material palette of Victorian without copying or creating a pastiche of the past. The typology is that of simple linear shed like forms repeated to frame and contain the open external spaces which in turn serve to separate and define simple, yet distinct building blocks.

     

    Working directly with two varied thinking clients on a singularly unifying concept means a considered response to people’s individual preferences, brief and place. The architecture, we believe is one of enthusiasm, conceptually rich and playful, whilst hopefully still addressing the issues of heritage, community, liveability and connection.

250 Buitengracht

  • 250-Buitengracht-Ground-Floor
  • 250-Buitengracht-First-Floor
  • 250-Buitengracht-Section-A
  • 250-Buitengracht-East-Elevation
  • This is the story of Fred, Ben, D&S Planning Studio, an average Victorian and a long, sloping site with development potential located on the corner of Upper Buitengragt and Carisbrook streets.

     

    The 653 sqm plot offered the owners a unique opportunity to combine their brief requirements of living, working & rental income within the confines of a singular site. The property has undergone an extended grid overlay, a virtual carving up, a primary division running centrally north to south, along the length of the plot, but further split into eight distinct zones: Victorian house, two storey shed addition, vehicular court and studio unit allocations repeated to both halves. The two existing mature feature trees flanking the vehicle court have been retained as the green connector canopies of the three distinct building blocks forming the Carisbrook St façade.

     

    The stone and steel palisade walls enclosing the Buitengragt and Carisbrook boundaries are of heritage value and have been retained as necessary elements to preserving the authenticity link to street and permitting an openness and life to these edges. The existing Victorian is an ungraded building with many of the original features ignored and altered by the previous unsympathetic owner. The enclosed portion of the existing stoep has been removed and restored to colonnaded verandah with a view to re-instating the original street corner aspect.

     

    The central passageway forms the internal marker for re-planning the home into a back to back U-shape double dwelling around smaller external courts. The single gable fronting to street has been extruded across the width of the site and extended spatially to function as the main living spaces to both of units. Supplementary living and en-suite bedrooms form the remainder of the ground floor accommodation. The existing lean-to’s, added over time to the north of the Victorian box, have been demolished to make way for a new two storey shed housing additional living spaces and the client’s communal work-office space. The natural slope of the site assists with de-scaling the shed to a single level overlooking the entrance and vehicle court shared by the office and the two level steel frame studio pods hugging the far northern boundary of the site. The studios themselves combine as a singular shed extrusion but separate in vertical stacks. Internal space is compact, yet maximised by way of carefully placed double volume pockets affording penetration of light to the earth retained lower level and steeply inclined pitched roof planes allow for ‘room in the roof’ sleeping platforms.

     

    Programmatically, the two studio units were completed in the first phase of the project, permitting the owners to vacate the existing house whilst still actively living and working on site during phase two. Materials largely echo those of the original house, corrugated sheet metal and red brick are the dominant throughout and are responsive to and connect with the material palette of Victorian without copying or creating a pastiche of the past. The typology is that of simple linear shed like forms repeated to frame and contain the open external spaces which in turn serve to separate and define simple, yet distinct building blocks.

     

    Working directly with two varied thinking clients on a singularly unifying concept means a considered response to people’s individual preferences, brief and place. The architecture, we believe is one of enthusiasm, conceptually rich and playful, whilst hopefully still addressing the issues of heritage, community, liveability and connection.

250 Buitengracht