Close
Year Name Location Status
2018 250 Buitengracht 250 Buitengracht, Cape Town Built
2018 Leyden House, Unit 5 Buitensingel St, Cape Town Built
2018 236 Buitengragt Street Bo-Kaap, Cape Town Built
2017 Aquarium Shop V&A Waterfront, Cape Town Built
2015 Disa Primary School Hout Bay In Progress
2015 27 Clovelly Avenue Vredehoek Project
2014 43 Lion Street Bo-Kaap Built
2014 Skukuza Restaurant Kruger National Park Built
2014 Quay 4 V&A Waterfront, Cape Town Built
2014 The Diamond Works Stellenbosch, Franschoek, Windhoek, OR Tambo Airport, Seychelles Built
2014 Lammershoek Farm Darling, West Coast In Progress
2014-2017 De Waterkant De Waterkant, Cape Town Built
2013 Out of India Mumbai International Airport, India Built
2013 Made in SA V&A Waterfront Built
2013 Indaba Lifestyle OR Tambo Airport, Gauteng Built
2013 Bambara OR Tambo Airport, Gauteng Project
2013 House Scheibe Silverhurst, Cape Town Built
2013 Urban Design Pretoria & Rondebosch In Progress
2013 House Reddy Hall Gauteng In Progress
2012 Murdocks V&A Waterfront Built
2012 Light Fittings Cape Town In Progress
2012 Balustrade Furniture Private Residence, Cape Town Built
2012 Kenya Duty Free Nairobi International Airport, Kenya Project
2011 Out of Africa Kids OR Tambo Airport, Gauteng Project
2011 House Rese Gordon's Bay, Western Cape Project
2010 Signal Hill Bo-Kaap Project
2010 Langbaai House Voelklip, Hermanus Built
2010 Voortrekker Road Maitland, Cape Town Project
2010 The Curator Buchanan Square, Salt River, Cape Town Built
2009 African Relish Prince Albert Built
2008 African Origins V&A Waterfront, CTIA, OR Tambo Built
2008 House Sibanda Yserfontein, Western Cape In Progress
2007 House J Simonstown Built
2007 Robben Island Shop Robben Island, Table Bay Project
2006 Tanur Jewellery Sandton City, V&A Waterfront Built
2006 Afro Cafe Salzburg, Austria Built
2006 Afro Coffee Exhibit various Built
2006 Serengeti Tented Camp Wagakuria, Serengeti, Tanzania Built
2005 Canterbury Square Canterbury Street, Cape Town Built
2005 Central Park Dublin, Ireland Project
2004 Ella Street Houses Bo-Kaap Built
2004 111 on 11th Guest House Hermanus Built
2004 Mystic Rose Muizenberg, Cape Town Built
2004 African Eco Store OR Tambo International Airport, Gauteng Built
2004 House Fitzgerald Constantia, Cape Town Built
2003 Leyden House Gardens, Cape Town Built
2003 Breede River Malgas, Breede River, Western Cape In Progress
2003 NGK Synod Gardens, Cape Town Project
2003 Centrepoint Milnerton, Cape Town Demolished
2002 House Ferraz Bantry Bay, Cape Town Built
2002 Protea Hotels Lagos, Nigieria Built
2002 218 Buitengragt Street Bo-Kaap, Cape Town Built
2001 Out Of This World V&A Waterfront Built
2001 Wolpe Balusrade Maitland, Cape Town Built
2001 Clarins Furniture Clarins Headquarters, Cape Town Built
2001 Hurlingham House Hurlingham, Gauteng Built
2001 House Aucamp-Oosthuizen Vredehoek, Cape Town Built
2000 & 2013 The Parks Shops Kruger National Park, Addo Elephant Park, Tsitsikamma National Park Built
2000 Restoration Work Stellenbosch, Western Cape Built
2000 Brunswick Terraces Tamboerskloof, Cape Town Built
2000 Parceval Pharmaceuticals Wellington, Western Cape Built
1999 - 2012 Out Of Africa V&A Waterfront Built
1999 House Rushmere-Maltbie Bo-Kaap, Cape Town Built
1999 (not yet fertilized) Egg Chair Cape Town Project
1999 Wine Ways V&A Waterfront Demolished
1999 Pinns Jewellery V&A Waterfront Demolished
1999 House Malan Voëlklip, Hermanus Built
1999 Trevoyan Guest House Gardens, Cape Town Built
1999 St. Francis Bay Hotel St Francis Bay, Eastern Cape Project
1997 Glass Table Cape Town Built
1997 House Vith Hout Bay, Cape Town Built
1997 5 Roodehek Street Gardens, Cape Town Built
1996 Spine Staircase Bo-Kaap, Cape Town Built
1996 African Image V&A Waterfont Demolished
1996 45 Leeuwen Street Bo-Kaap Built
1996 Catherine Moore Hyde Park Corner Built
1996 Mummy Bureau Private Residence, Cape Town Built
1994 Whale Seat Cape Town Project
  • Leyden-house-U5-Image1
  • Leyden-house-U5-Image2
  • Leyden-house-U5-Image3
  • Leyden-house-U5-Image4
  • Leyden-house-U5-Image5
  • Leyden-house-U5-Image6
  • Leyden-house-U5-Image7
  • Leyden-house-U5-Image8
  • Leyden-house-U5-Image9
  • This project represents the conversion of an entire building floorplate from what was a commercial space previously used as a photographic studio into a residential apartment. The architects were involved in the transformation of the building some years back with the addition of a double level penthouse and three other residential lofts on the upper floors.

    The brief for Unit 5 was primarily not to ‘fiddle’ with the generosity of the 400 m² existing space, both in terms of footprint and the floor to ceiling height, but to re-program the space for comfortable living within what is essentially a non-compartmental, singular space. Located on the 1st floor level, light and snippets of view were important considerations as was the carving off of an area that could be dedicated to external living - making a slice of Cape Town city life more tangible than simply through windows on the apartment perimeter.

    The planning & spatial arrangement of the apartment is informed by the existing concrete column grid dotting the floorplate. Early in the process the decision was made to retain these uniquely profiled columns as freestanding elements, reducing them back to their original raw concrete finish, acknowledging some of the honesty & memory of earlier use.

    New insertions in the space are restrained. What is new connects subtly with the old. The kitchen is relocated to the dominant chamfered corner. On an elevated platform, accessed by way of stairs and a spatially defining ramp, it commands the open plan interior. Its dual aspect however permits connection to the newly formed external dining and living terrace beyond. The more private functions like bedrooms and bathrooms are tucked away behind a long, linear length of wall, forming an artwork backdrop to the main living space. Entrances to the bedrooms are discreetly marked by two of the defining columns and a subtle change in level denotes the switch from public to private. The dividing wall stops short of the continuous slab soffit; high level clerestory glazing in-filling the void and assisting with the retention of a visual connection. Light is shared & borrowed between spaces.

    The absence of walls as a means for defining space, creates an opportunity for screens & built-in joinery elements to play a role. These, together with shaped & profiled ceiling soffits and carefully articulated zones of lighting are used as subtle markers of the functions occurring below. Further, they permit for the routing & concealing of newly reticulated services onto an existing slab soffit.

    The luxury of large space can often work in direct contrast to the desire for cosy, comfortable, home/space-making, but in this instance intimate zones co-exist alongside expansive ones and the ‘bare bones’ nature of space is part of the apartment’s balance & charm.

Leyden House, Unit 5

  • Leyden-house-Unit-5-Floor-Plan
  • Leyden-house-Unit-5-Section-A
  • Leyden-house-Unit-5-Section-B
  • Leyden-house-Unit-5-Section-C
  • This project represents the conversion of an entire building floorplate from what was a commercial space previously used as a photographic studio into a residential apartment. The architects were involved in the transformation of the building some years back with the addition of a double level penthouse and three other residential lofts on the upper floors.

    The brief for Unit 5 was primarily not to ‘fiddle’ with the generosity of the 400 m² existing space, both in terms of footprint and the floor to ceiling height, but to re-program the space for comfortable living within what is essentially a non-compartmental, singular space. Located on the 1st floor level, light and snippets of view were important considerations as was the carving off of an area that could be dedicated to external living - making a slice of Cape Town city life more tangible than simply through windows on the apartment perimeter.

    The planning & spatial arrangement of the apartment is informed by the existing concrete column grid dotting the floorplate. Early in the process the decision was made to retain these uniquely profiled columns as freestanding elements, reducing them back to their original raw concrete finish, acknowledging some of the honesty & memory of earlier use.

    New insertions in the space are restrained. What is new connects subtly with the old. The kitchen is relocated to the dominant chamfered corner. On an elevated platform, accessed by way of stairs and a spatially defining ramp, it commands the open plan interior. Its dual aspect however permits connection to the newly formed external dining and living terrace beyond. The more private functions like bedrooms and bathrooms are tucked away behind a long, linear length of wall, forming an artwork backdrop to the main living space. Entrances to the bedrooms are discreetly marked by two of the defining columns and a subtle change in level denotes the switch from public to private. The dividing wall stops short of the continuous slab soffit; high level clerestory glazing in-filling the void and assisting with the retention of a visual connection. Light is shared & borrowed between spaces.

    The absence of walls as a means for defining space, creates an opportunity for screens & built-in joinery elements to play a role. These, together with shaped & profiled ceiling soffits and carefully articulated zones of lighting are used as subtle markers of the functions occurring below. Further, they permit for the routing & concealing of newly reticulated services onto an existing slab soffit.

    The luxury of large space can often work in direct contrast to the desire for cosy, comfortable, home/space-making, but in this instance intimate zones co-exist alongside expansive ones and the ‘bare bones’ nature of space is part of the apartment’s balance & charm.

Leyden House, Unit 5