Close
Year Name Location Status
2018 250 Buitengracht 250 Buitengracht, Cape Town Built
2018 Leyden House, Unit 5 Buitensingel St, Cape Town Built
2018 236 Buitengragt Street Bo-Kaap, Cape Town Built
2017 Aquarium Shop V&A Waterfront, Cape Town Built
2015 Disa Primary School Hout Bay In Progress
2015 27 Clovelly Avenue Vredehoek Project
2014 43 Lion Street Bo-Kaap Built
2014 Skukuza Restaurant Kruger National Park Built
2014 Quay 4 V&A Waterfront, Cape Town Built
2014 The Diamond Works Stellenbosch, Franschoek, Windhoek, OR Tambo Airport, Seychelles Built
2014 Lammershoek Farm Darling, West Coast In Progress
2014-2017 De Waterkant De Waterkant, Cape Town Built
2013 Out of India Mumbai International Airport, India Built
2013 Made in SA V&A Waterfront Built
2013 Indaba Lifestyle OR Tambo Airport, Gauteng Built
2013 Bambara OR Tambo Airport, Gauteng Project
2013 House Scheibe Silverhurst, Cape Town Built
2013 Urban Design Pretoria & Rondebosch In Progress
2013 House Reddy Hall Gauteng In Progress
2012 Murdocks V&A Waterfront Built
2012 Light Fittings Cape Town In Progress
2012 Balustrade Furniture Private Residence, Cape Town Built
2012 Kenya Duty Free Nairobi International Airport, Kenya Project
2011 Out of Africa Kids OR Tambo Airport, Gauteng Project
2011 House Rese Gordon's Bay, Western Cape Project
2010 Signal Hill Bo-Kaap Project
2010 Langbaai House Voelklip, Hermanus Built
2010 Voortrekker Road Maitland, Cape Town Project
2010 The Curator Buchanan Square, Salt River, Cape Town Built
2009 African Relish Prince Albert Built
2008 African Origins V&A Waterfront, CTIA, OR Tambo Built
2008 House Sibanda Yserfontein, Western Cape In Progress
2007 House J Simonstown Built
2007 Robben Island Shop Robben Island, Table Bay Project
2006 Tanur Jewellery Sandton City, V&A Waterfront Built
2006 Afro Cafe Salzburg, Austria Built
2006 Afro Coffee Exhibit various Built
2006 Serengeti Tented Camp Wagakuria, Serengeti, Tanzania Built
2005 Canterbury Square Canterbury Street, Cape Town Built
2005 Central Park Dublin, Ireland Project
2004 Ella Street Houses Bo-Kaap Built
2004 111 on 11th Guest House Hermanus Built
2004 Mystic Rose Muizenberg, Cape Town Built
2004 African Eco Store OR Tambo International Airport, Gauteng Built
2004 House Fitzgerald Constantia, Cape Town Built
2003 Leyden House Gardens, Cape Town Built
2003 Breede River Malgas, Breede River, Western Cape In Progress
2003 NGK Synod Gardens, Cape Town Project
2003 Centrepoint Milnerton, Cape Town Demolished
2002 House Ferraz Bantry Bay, Cape Town Built
2002 Protea Hotels Lagos, Nigieria Built
2002 218 Buitengragt Street Bo-Kaap, Cape Town Built
2001 Out Of This World V&A Waterfront Built
2001 Wolpe Balusrade Maitland, Cape Town Built
2001 Clarins Furniture Clarins Headquarters, Cape Town Built
2001 Hurlingham House Hurlingham, Gauteng Built
2001 House Aucamp-Oosthuizen Vredehoek, Cape Town Built
2000 & 2013 The Parks Shops Kruger National Park, Addo Elephant Park, Tsitsikamma National Park Built
2000 Restoration Work Stellenbosch, Western Cape Built
2000 Brunswick Terraces Tamboerskloof, Cape Town Built
2000 Parceval Pharmaceuticals Wellington, Western Cape Built
1999 - 2012 Out Of Africa V&A Waterfront Built
1999 House Rushmere-Maltbie Bo-Kaap, Cape Town Built
1999 (not yet fertilized) Egg Chair Cape Town Project
1999 Wine Ways V&A Waterfront Demolished
1999 Pinns Jewellery V&A Waterfront Demolished
1999 House Malan Voëlklip, Hermanus Built
1999 Trevoyan Guest House Gardens, Cape Town Built
1999 St. Francis Bay Hotel St Francis Bay, Eastern Cape Project
1997 Glass Table Cape Town Built
1997 House Vith Hout Bay, Cape Town Built
1997 5 Roodehek Street Gardens, Cape Town Built
1996 Spine Staircase Bo-Kaap, Cape Town Built
1996 African Image V&A Waterfont Demolished
1996 45 Leeuwen Street Bo-Kaap Built
1996 Catherine Moore Hyde Park Corner Built
1996 Mummy Bureau Private Residence, Cape Town Built
1994 Whale Seat Cape Town Project
  • 236 buitengragt street-artist impression looking west
  • 236 buitengragt street-artist impression looking north
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • 236-Buitengragcht
  • This is a project for a small mixed use building within a small mixed use enclave on the interface between the CBD and the Bo Kaap.  The site was vacant, but bounded on three sides by existing heritage buildings in poor condition, whilst further down the street  a diverse collection of commercial buildings from the second half of the 20th century have replaced the older fabric.  The presence of the historic stone retaining wall to the service road gives these buildings a shared podium, meaning that they will always be seen as an ensemble, rather than as slices of a city face only ever seen in close oblique.

    Because the zoning scheme allows for a multi-story building, the land price allows for no less to be built, and so the stage is set for an interesting game - how to find a building form which incorporates into itself the tensions of this context whilst developing a coherent presence of its own.

    Layered onto the complexity of context is a complex brief, or set of briefs. The city demands on-site parking, the street would benefit from an active frontage, the architects need a new studio, and the client, an art collector, wants a "skypad" and insists that it all be made of off-shutter concrete.

    The key to the solution is a tightly planned circulation core located front and center of the site. The building line restrictions mean that the lift cannot rise to the top floor, and so a two level penthouse comes into play, with bedrooms and a lap pool en-suite to the en-suite occupying the fourth floor, with living spaces on the third. This placement allows for the mass to be broken down to give a picturesque skyline stepped away from the street edge, with a viewing balcony facing the city and a sheltered north facing terrace receiving sun and looking up to Signal Hill.

    The pad is held up in the sky by a base consisting of a pair of double volume studio spaces flanking the circulation. This allows for the flexibility of using these as a single studio in the future. The potential for an unresolved duality presented by the paired spaces behind the facade is undermined by the difference between a bespoke design on one side versus a generic solution on the other, and by the need to transfer the structure from the upper level setbacks into the solid structure of the first floor slab, giving depth and a diagonal emphasis to the corner which, due to the road layout, is always the angle of approach.

    The lowest level is a podium of parking, sliding seven bays into the slope of the site through a single slatted steel screen. The majority of the street wall is given over to glazing. A giant-order door at the scale of the openings of the older facades, gives entry to a triple height hallway overlooked by a bridge which joins the lifts to the studios. Adjacent to the entrance lobby is a small gallery, displaying art to both patrons and to the street.

236 Buitengragt Street

  • 236 Buitengragt Street - Context Diagram
  • 236-Buitengracht-Ground Floor Plan
  • 236-Buitengracht-First Floor Plan
  • 236-Buitengracht-Second Floor Plan
  • 236-Buitengracht-Third Floor Plan
  • 236-Buitengracht-Fourth Floor Plan
  • 236-Buitengracht-Roof Plan
  • 236-Buitengracht-North-East-Elevation
  • 236-Buitengracht-North-West-Elevation
  • 236-Buitengracht-SectionB-B
  • 236-Buitengracht-South-East-Elevation
  • 236-Buitengracht-South-West-Elevation
  • 236 Buitengracht Street - Context Section
  • 236-Buitengragcht
  • This is a project for a small mixed use building within a small mixed use enclave on the interface between the CBD and the Bo Kaap.  The site was vacant, but bounded on three sides by existing heritage buildings in poor condition, whilst further down the street  a diverse collection of commercial buildings from the second half of the 20th century have replaced the older fabric.  The presence of the historic stone retaining wall to the service road gives these buildings a shared podium, meaning that they will always be seen as an ensemble, rather than as slices of a city face only ever seen in close oblique.

    Because the zoning scheme allows for a multi-story building, the land price allows for no less to be built, and so the stage is set for an interesting game - how to find a building form which incorporates into itself the tensions of this context whilst developing a coherent presence of its own.

    Layered onto the complexity of context is a complex brief, or set of briefs. The city demands on-site parking, the street would benefit from an active frontage, the architects need a new studio, and the client, an art collector, wants a "skypad" and insists that it all be made of off-shutter concrete.

    The key to the solution is a tightly planned circulation core located front and center of the site. The building line restrictions mean that the lift cannot rise to the top floor, and so a two level penthouse comes into play, with bedrooms and a lap pool en-suite to the en-suite occupying the fourth floor, with living spaces on the third. This placement allows for the mass to be broken down to give a picturesque skyline stepped away from the street edge, with a viewing balcony facing the city and a sheltered north facing terrace receiving sun and looking up to Signal Hill.

    The pad is held up in the sky by a base consisting of a pair of double volume studio spaces flanking the circulation. This allows for the flexibility of using these as a single studio in the future. The potential for an unresolved duality presented by the paired spaces behind the facade is undermined by the difference between a bespoke design on one side versus a generic solution on the other, and by the need to transfer the structure from the upper level setbacks into the solid structure of the first floor slab, giving depth and a diagonal emphasis to the corner which, due to the road layout, is always the angle of approach.

    The lowest level is a podium of parking, sliding seven bays into the slope of the site through a single slatted steel screen. The majority of the street wall is given over to glazing. A giant-order door at the scale of the openings of the older facades, gives entry to a triple height hallway overlooked by a bridge which joins the lifts to the studios. Adjacent to the entrance lobby is a small gallery, displaying art to both patrons and to the street.

236 Buitengragt Street